Monday 3 September 2012

Sleeping Dogs Review





Sleeping Dogs Review  





Το πως αυτό το παιχνίδι κατέληξε στα καταστήματα είναι αρκετά ενδιαφέρων . Αρχικά προοριζόταν να κυκλοφορήσει από την Activision με την ονομασία True crime : Honk Kong , όμως την τελευταία στιγμή ακυρώθηκε (κάτι που μάλλον καλό του έκανε τελικά , γιατί τα προηγούμενα True crime ήταν... άθλια και δεν θα το αγόραζε κανεις). Στα μέσα του 2011 η square enix αγόρασε το game (αλλά όχι και τον τίτλο του) και ανακοίνωσε πως θα το κυκλοφορήσει με το όνομα Sleeping Dogs , και είμαι εξαιρετικά χαρούμενος που το έκαναν.



Η ιστορία του παιχνιδιού εκτυλίσσεσαι στο Χόνκ Κόνγκ , όπου ο Wei Shen , ένας μυστικός αστυνομικός, υποδύεται ένα νέο μέλος της κινέζικης μαφίας . Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού παρακολουθούμε την πορεία του σε αυτή καθώς και την εσωτερική μάχη μεταξύ του καθήκοντος του και του δεσίματος που αναπτύσσεται με τη νέα του “οικογένεια”. Όπως καταλαβαίνετε δεν πρόκειται για ένα από τα πιο πρωτότυπα σενάρια στην ιστορία και για να είμαι ειλικρινής είναι αρκετά προβλέψιμο στην εξέλιξη του , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι καλό και δεν προσφέρει συγκινήσεις στον παίχτη. Εξ άλλου ας το παραδεχτούμε οι αστυνομικές ταινίες (και παιχνίδια) δεν βασίζονται τόσο στο σενάριο, όσο στην ατμόσφαιρα τους , το πόσο δηλαδή σε κάνουν να νοιάζεσαι για το τι συμβαίνει, και στους χαρακτήρες τους, τομείς που το Sleeping Dogs διαπρέπει και με το παραπάνω. Οι χαρακτήρες είναι εξαιρετικά καλογραμμένοι και , σε συνδυασμό με το εκπληκτικό voiceacting, μοιάζουν να είναι ζωντανοί, κανονικοί άνθρωποι.  Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρων να παρακολουθεί κανείς το πόσο αλλάζει η συμπεριφορά τους προς τον Wei από τη στιγμή που μπαίνει στη συμμορία (που τον υποψιάζονται όλοι) και πως αναπτύσσεται η σχέση τους κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Όσο για την ατμόσφαιρα έχω να σας πω ένα περιστατικό: Αυτό το review δεν επρόκειτο να γραφτεί αυτή τη στιγμή. Αρχικά είχα προγραμματίσει να τελειώσω το Darksiders 2 (και να γράψω για αυτό) και μετά να ασχοληθώ με το Sleeping Dogs. Το ξεκίνησα μόνο και μόνο για να κάνω ένα διάλειμμα  από το Darksiders (πολύ καλό παιχνίδι επίσης το review έρχεται σύντομα), αλλά με καθήλωσε και με εντυπωσίασε τόσο που ποτέ μα ποτέ δεν σκέφτηκα καν να το παρατήσω.

Τα γραφικά , ειδικά στο pc με το HD pack κατεβασμένο, είναι εξαιρετικά , πόσο μάλλον όταν μιλάμε για open world παιχνίδι. Είναι πραγματική απόλαυση να τριγυρνά κανείς στο (ψηφιακό) Χονκ Κονγκ , απλά για να απολαύσει την πόλη. Η μουσική του παιχνιδιού καλύπτει όλα τα γούστα , αν και ακούγεται μόνο όσο ο παίχτης βρίσκεται μέσα σε αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα και το voiceacting, όπως είπα και πιο πριν είναι κορυφαίο.


Όταν μιλάμε για open world παιχνίδια υπάρχει ένα παιχνίδι με το οποίο όλα τα υπόλοιπα συγκρίνονται: Το Grand Theft Auto IV . Για να βάλω τέλος στις απορίες σας θα σας πω πως το Sleeping Dogs είναι εξαιρετικά παρόμοιο με το GTA αλλά έχει κάποιες διαφορές οι οποίες του δίνουν το δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα: Κατ αρχάς, καθότι τα όπλα δεν είναι τόσο διαδεδομένα στην Κίνα όσο στην Αμερική, οι περισσότερες μάχες που θα δώσετε στο παιχνίδι είναι σώμα με σώμα (κοινώς κλωτσομπουνίδι). Ο χειρισμός αυτών των μαχών μοιάζει με τον χειρισμό του Batman Αrkham City,  δηλαδή απλός με χρήση ελάχιστων κουμπιών. Αν και είχα κάποιους ενδοιασμούς αρχικά με το πόσο κάτι τέτοιο θα δούλευε σε ένα open world παιχνίδι , πρέπει να παραδεχτώ πως το να γυρνάς σε ολόκληρη την πόλη και να κάνεις μαύρο στο ξύλο οποιονδήποτε σου αντισταθεί είναι σκέτη απόλαυση. Ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείς τα enviromental kills, δηλαδή όταν χρησιμοποιείς το περιβάλλοντα χώρο για να σκοτώσεις με ένα χτύπημα αντιπάλους. Το δεύτερο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι οι πολύ καλές σκηνές κυνηγιού , είτε με το αυτοκίνητο , με το οποίο για να ξεφύγεις πρέπει να πυροβολήσεις τα λάστιχα των αντιπάλων, είτε με τα πόδια , όπου χρησιμοποιώντας parkour προσπαθείς να πιάσεις τον αντίπαλο χαρακτήρα. Το τελευταίο σου δίνει την εντύπωση πως συμμετέχεις σε σκηνή από ταινία με τον Jackie Chan. Η οδήγηση στο Sleeping Dogs είναι σκέτη απόλαυση. Δεν πρόκειται για το πιο “ρεαλιστικό” σύστημα οδήγησης αλλά σου δίνει πολύ καλή δυνατότητα χειρισμού του αυτοκινήτου , κάτι που βοηθά και στο κυνηγητό αλλά και στους αγώνες.














Εκτός από τις κύριες αποστολές που προωθούν την ιστορία, το παιχνίδι είναι γεμάτο με δευτερεύουσες αποστολές και άλλες δραστηριότητες Από αγώνες με αυτοκίνητα, είσπραξη χρημάτων από διάφορα θύματα, κλέψιμο αυτοκινήτων, σύλληψη συμμοριών μέχρι fight club, στοίχημα σε κοκορομαχίες ( και μην ακούσω βλακείες για βαρβαρότητα στα ζώα, οι κόκορες είναι ψηφιακοί ,κάτι που σημαίνει ΟΧΙ ΑΛΗΘΙΝΟΙ).







Τι δεν μου άρεσε στο παιχνίδι; ‘Οχι και πάρα πολλά . Κατ αρχάς ένα πράγμα δεν μπόρεσα ποτέ να συνηθίσω: την οδήγηση από τα αριστερά! Έλεος! όσο και να προσπάθησα ότι και να έκανα ακόμη και σημείωμα έγραψα και πάλι το ατύχημα ήταν στην ωριαία διάταξη. Δεύτερον ακόμη και αν οι δευτερεύουσες αποστολές είναι πολλές είναι σχεδόν όλες το ίδιο στυλ πχ οδήγα σε εκείνο τη σημείο σπάσε τον τάδε στο ξύλο και γύρνα. Δεν είναι κακό αλλά θα ήθελα μια μικρή διαφοροποίηση ρε παιδί μου. Τρίτον παρότι οι 15 με 18 ώρες της βασικής ιστορίας είναι πολλές και οι οι υπόλοιπες αποστολές αυξάνουν την διάρκεια του παιχνιδιού, μιας και δεν υπάρχει multiplayer, θα ήθελα λίγη ακόμη διάρκεια (το mass effect μας έχει δείξει πως κάτι τέτοιο γίνεται). Και τέλος ε παρότι δεν περιμένω σενάριο για όσκαρ δώστε μας κάτι πιο πρωτότυπο ρε παιδιά, χρόνο για καλό σενάριο είχατε...

Εν κατακλείδι (άτσα) το Sleeping Dogs αξίζει τα χρήματα του και με το παραπάνω. Έχει δράση άλα Jackie Chan (είμαι μεγάλος φαν), έχει ενδιαφέρον, είναι όμορφο, είναι καλογραμμένο είναι απλά εξαιρετικό. Αν ήταν λιιιιιίγο μεγαλύτερο και είχε μεγαλύτερη ποικιλία στις αποστολές του θα έπαιρνε με άνεση 9 αλλά για τώρα  8/10 και περιμένουμε ανυπόμονα το δεύτερο παιχνίδι της σειράς...

No comments:

Post a Comment