Tuesday 26 February 2013

Μια Δεύτερη Ματιά στο Dragon Age 2






Μια (Δεύτερη) Ματιά στο Dragon Age 2










Αγαπητοί αναγνώστες της Gamer’s League προσπάθησα. Προσπάθησα ειλικρινά να μην παρέμβω ή σχολιάσω review συνεργατών ΑΛΛΑ … υπάρχουν και όρια. Όπως κάθε καλός άνθρωπος έτσι και εγώ όταν βλέπω να διαπράττονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας πρέπει να ξεσηκωθώ και να μιλήσω ώστε να σώσω όσους και όσες μπορώ (μου λέτε ευχαριστώ αργότερα). Και για εμένα, ένα, έστω και ελαφρά, θετικό review για το Dragon Age 2 αποτελεί έγκλημα, πόσο μάλλον όταν προτείνει την αγορά του...




Βλέπετε ήμουν από τους “τυχερούς” οι οποίοι, μαγεμένοι από το πρώτο παιχνίδι της σειράς, ένα σαφέστατα παλαιάς σχολής RPG, προπαρήγγειλαν το Dragon Age 2 (και μάλιστα την collector’s edition) και μπορώ άνετα να ομολογήσω πως ακόμα και τώρα, 3 χρόνια μετά, κλαίω τα χρήματα μου...





Κατ αρχάς , πριν αρχίσω το βρίσιμο πρέπει να σας πω ότι αυτό δεν είναι ένα κλασσικό review του παιχνιδιού, δεν θα αναλύσω σε βάθος δηλαδή όλα του τα στοιχεία, αλλά περισσότερο μια περιγραφή για τους λόγους τους οποίους θεωρώ το Dragon Age 2 ως ένα από τα χειρότερα sequels στην ιστορία του gaming. Αν αυτό που ζητάτε είναι ένα αναλυτικό review, τότε διαβάστε το άρθρο του  έγκριτου (πφφφφφφχαχαχα) συναδέλφου Reaper λίγο πιο κάτω... Μην ανησυχείτε θα περιμένω... τελειώσατε; θαυμάσια!


(Βαθιά ανάσα) Το Dragon Age 2 είναι ένα γαμημένο ανέκδοτο!!!! Δεν υπάρχει ούτε ένα, ΟΥΤΕ ΕΝΑ σημείο στο οποίο να ξεπερνά το πρώτο παιχνίδι της σειράς, ή μάλλον όχι ούτε ένα σημείο στο οποίο να μην με εκνεύρισε τόσο πολύ ώστε να φτάσω να ουρλιάζω στην οθόνη σαν κανένας ψυχάκιας, μην μπορώντας να πιστέψω το πως ακριβώς κατάφεραν να διαλύσουν τα πάντα! Τα γραφικά είναι χειρότερα από το πρώτο. Τα πάντα είναι βυθισμένα σε μουντές αποχρώσεις του καφέ και του γκρι,που το μόνο που καταφέρνουν είναι να σου προκαλούν υπνηλία, κάτι το οποίο θα ήταν κατανοητό εάν υπήρχε ένας τεράστιος χάρτης ανοιχτός για εξερεύνηση ΑΛΛΑ ΟΧΙ 3 περιοχές!!! Δεν κάνω πλάκα, στην ουσία υπάρχουν 3 χάρτες, η πόλη (στην οποία περνάτε τον περισσότερο χρόνο) το ορυχεία, και η εξοχή...3 χάρτες στους οποίους θα περιπλανιέστε για 27 ατελείωτες ώρες. Και σαν να μην έφτανε αυτό 2 από τους 3 χάρτες (ορυχεία και εξοχή) βασικά είναι  ένας τεράστιος διάδρομος. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι απλά... μέτρια, αρκεί να μην κάνετε το λάθος και κοιτάξετε τα δάχτυλά τους γιατί τότε όλα πάνε κατά διαόλου. Και μιλώντας για μοντέλα χαρακτήρων μου ήταν απαραίτητο να ξανασχεδιάσω το look το πρωταγωνιστή (ο θεός να τον κάνει) γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσα ποτέ να τον πάρω στα σοβαρά καθώς έμοιαζε πάρα πολύ στον σερίφη του Νότιγχαμ από τους ήρωες με τα κολάν. Α! και για να μη  το ξεχάσω πιο χαρακτηριστικό πρόσθεσαν στα elves για να τα κάνουν να ξεχωρίζουν; Ναι βλέπετε δεν έφταναν τα μυτερά αυτιά, το μικρότερο ύψος και η λεπτεπίλεπτη φιγούρα έπρεπε να βάλουμε κάτι ακόμα. Τι ρωτάτε; ΔΕΝ ΦΟΡΑΝΕ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ! Έχει δει κανείς μια αλλαγή πιο ουσιαστική και ενδιαφέρουσα από αυτή;;;  (χρειάζομαι μια αγκαλιά... και ούτε καν έχω αρχίσει)












Η κεντρική ιστορία δεν βγάζει κανένα νόημα. Αποτελείται από 3 βασικά υποσενάρια , τα ορυχεία (πόσες φορές το έχω γράψει αυτό σήμερα;), τους Qunari (οι οποίοι κάποια στιγμή μεταξύ του DAO και του DA2 απέκτησαν κέρατα. πως; Έλα μου ντε..) και τη διαμάχη των μάγων με τους templars. Το πρόβλημα είναι ότι και τα 3 παραμένουν ,σχεδόν, άλυτα και οι ίδιες οι αποστολές δεν είναι και τίποτα το ενδιαφέρων. Α! και αν είστε από αυτούς που επιλέγουν την “καλή” ή την “κακή’ πλευρά της ιστορίας, ξεχάστε την επιλογή. όλες οι πλευρές αποτελούνται από σαδιστές δολοφόνους που ενδιαφέρονται μόνο για την επιβίωση τους. Δεν υπάρχει καλή πλευρά, ούτε καν μέτρια ότι και να κάνετε.   Θυμάστε την εποχή που ο χαρακτήρας σας κλήθηκε να σώσει τον κόσμο, ενώνοντας τους λαούς του Ferelden μετά από αιώνες έχθρας, ‘ώστε να αντιμετωπίσει τα υπεράριθμα δαιμόνια του blight και τον αρχιδαίμωνα; Ε ξεχάστε τη. Σε αυτό το παιχνίδι οι αποστολές είναι κομματάκι πιο … βαρετές και εκτός από το babysitting που υποχρεούστε να κάνετε στην οικογένειά σας, λύνοντας το κάθε μικρό καταραμένο προβληματάκι που έχει, αναλαμβάνετε αποστολές του στυλ: Κάντε τα ορυχεία πιο ασφαλή για τους εργάτες ή βρείτε τον τάδε δολοφόνο. Γενικώς σε όλο το παιχνίδι αναλαμβάνετε τον ρόλο του επιστάτη του Kirkwall κάνοντας αγγαρείες  του χειρότερου και πιο βαρετού είδους (καλλιόπες, λάτζα κλπ).



Μιλώντας για το gameplay οφείλω να κάνω μια παρένθεση και να εξηγήσω κάτι: Έπαιξα και τα 2 παιχνίδια στο PC, άρα όσα προβλήματα αναφέρω για το χειρισμό και το gameplay γενικότερα αφορούν αποκλειστικά το PC. Όσοι υποστηρίζουν πως ο χειρισμός και ο τρόπος μάχης του Dragon Age 2 είναι καλύτερος από το DAO στις κονσόλες έχουν ΑΠΟΛΥΤΟ δίκιο. Βλέπετε το Origins ήταν, όπως ανέφερα παλαιάς κοπής RPG , φτιαγμένο για ποντίκι και πληκτρολόγιο και η μεταφορά του στις κονσόλες ήταν επιεικώς απαράδεκτη. (Φυσικά όσοι θέλατε και πήρατε παιχνίδι ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ για PC , και ειδικά τέτοιου είδους, σε κονσόλα  τα ήθελε λιγάκι και ο κώλος σας...  mr TReep-aaaah). Προσπαθώντας λοιπών να κάνουν το χειρισμό πιο φιλικό για τις κονσόλες, έφυγαν από το κλασσικό Auto attack σύστημα του Origins και πέρασαν σε ένα καθαρά hack and slash σύστημα στο οποίο κάθε κλικ του ποντικιού αντιστοιχεί σε ένα χτύπημα του όπλου. Αυτό είχε ως σκοπό να κάνει τον παίχτη να νιώσει “μέσα” στη δράση και να κάνει τις μάχες πιο ενδιαφέρουσες Αυτό που κατάφερε στο τέλος είναι να με εκνευρίσει, να μου κουράσει το δάχτυλο και , μετά από 2 εκατομμύρια  κλικ, να μου καταστρέψει το ποντίκι. Δεν υπάρχει κάτι πιο εκνευριστικό από τις μάχες στο Dragon Age 2. Προτιμώ να έχω τον Αδωνι Γεωργιάδη να μου ουρλιάζει στο αυτί όλη μέρα για το υπόλοιπο της ζωής μου, παρά να παίξω άλλη μία μάχη στο DA2.  Από μόνες τους δεν είναι δύσκολες , για την ακρίβεια είναι πολύ εύκολες, κάτι που ,από ότι φάνηκε κατάλαβαν οι προγραμματιστές και για να τις δυσκολέψουν λιγάκι ,όχι δεν βελτίωσαν το AI των εχθρών (σιγά μην κάθονταν να κάνουν λίγη πραγματική δουλειά), αλλά τις έκαναν κατά κύματα Δηλαδή εκεί που σκότωνες τους πάντες και τελείωνε η μάχη ξαφνικά εμφανίζονταν άλλοι 8,9 κλπ και η μάχη συνεχιζόταν, κάτι που από μόνο του δεν είναι κακό. ΑΛΛΑ όταν το δεύτερο κύμα εμφανίζεται από το πουθενά και πάντα μα ΠΑΝΤΑ πίσω από το μάγο μου αυτό είναι ικανό να οδηγήσει κάποιον σε φόνο... Είδα αράχνες να κατεβαίνουν από γαλανό ουρανό, ληστές να εμφανίζονται από το έδαφος, ένα OGRE απλά να εμφανίζεται πίσω από το πάρτυ μου από το πουθενά, ΤΙ ΔΙΑΟΛΟ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΝ;;;;;;





Με διαφορά όμως το χειρότερο σημείο του παιχνιδιού, με τεράστια διαφορά, είναι οι χαρακτήρες του. Υπάρχει ένας , μόνο ένας, που απλά τον ανέχεσαι ο Varic και μετά τίποτα, απολύτως τίποτα. Αν κάνετε το λάθος και παίξετε μάγο, θα σας μείνει ως δωράκι ο αδερφός σας (αλλιώς η αδερφή σας κάπως παλεύεται) , ο οποίος είναι από τους πιο κλαψιάρηδες emo μπουχέσες στην ιστορία των παιχνιδιών ο οποίος ξεπερνιέται μονάχα από τον Anders, ο οποίος εγγυημένα θα σας κάνει τα αρχίδια ζέπελιν (ακόμα και αν δεν έχετε) από την γκρίνια και την κλάψα του για το πόσο καταπιεσμένος νιώθει. Μετά το μενού περιέχει το elf με τα emo άσπρα μαλλιά,γεμάτος τατουάζ, ο οποίος κρατάει ενα γιγαντιαίο σπαθί και είναι θυμωμένος και οργισμένος από αυτά που του συνέβησαν στο παρελθόν και αποζητά εκδίκηση (Final Fantasy κανείς;;) και τη θηλυκή version του Σβαρτσενέγκερ, η οποία σας ακολουθεί επειδή... εχμ... πέθανε α άντρας της; (δεν έχω ιδέα). Παρεμπιπτόντως όλοι οι άντρες θέλουν να κάνουν σχέση μαζί σας και ενώ το να υπάρχουν ομοφυλόφιλοι χαρακτήρες στο παιχνίδι δεν είναι κακό, η ποσότητα τους , η επιμονή τους καθώς και το γεγονός ότι δεν μπορείς απλά να τους πεις “αδερφέ δεν παίζω για την ομάδα σου” και να συνεχίσετε ως φίλοι, τους καθιστά εξαιρετικά εκνευριστικούς Οι μόνες άλλες επιλογές είναι η πειρατής, με την οποία φοβάμαι να κάνω σχέση γιατί έχει κοιμηθεί με οτιδήποτε αναπνέει και κινείται και μια elf η οποία παρουσιάζεται ως αδύναμη και εύθραυστη μέχρι φυσικά να καταλάβεις ότι ως χόμπι έχει να κάνει συμφωνίες με ΔΑΙΜΟΝΕΣ (μιλάμε για φοβερές επιλογές)





Εν κατακλείδι πρόκειται για καλό παιχνίδι; ΟΧΙ. Θα το πρότεινα ποτέ και σε κανέναν; Όσο θα πρότεινα να κολλήσει κανείς AIDS. Με λίγα λόγια ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ! παίξτε το Origins,το Dragons Dogma, το Witcher 2 οποιοδήποτε άλλο, όχι αυτό!!!

ps
Όποιος ενδιαφέρεται για το Twitter
@Maniac_OM

και μην ξεχνάτε την σελίδα μας στο FB
facebookio
Αφηστε και κάνα μήνυμα. Να μας πείτε γνώμες ώστε να γίνουμε λίγο καλύτεροι


Και κγια τους ντροπαλούς το official mail μας.
Έχουμε και mail.

4 comments:

  1. TReepia είναι τα γένια σου ρε!!!! :P

    Ε τι να κάνουμε δεν ειχαμε όλοι pc τότε για να το παίρναμε

    ReplyDelete
  2. Κοίτα, ή αλήθεια είναι πως η αντίληψη του κ.Reaper για το τι εστί διασκεδαστικό και ωραίο είναι λιγάαακι πειραγμένη, αν σκεφτείς πως λατρεύει να σπαταλάει τον πολύτιμο χρόνο του παίζοντας διασκεδαστικά παιχνίδια που για πρωταγωνίστριες έχουν κάτι διασκεδαστικά πανηλίθιες μαζορέτες που σφάζουν zombie με ροζ αλυσοπρίονα που ακτινοβολούν κάτι διασκεδαστικά επιβλαβή για τον αμφιβληστροειδή καρδούλες.

    ΑΛΛΑ…

    …ρε παλικάρι τρύπιες να ναι οι ώρες σου!

    -Γκουχ- όπως και να χει, ωραίο το όχι-και-τοσο review σου. Το κατευχαριστήθηκα σε κάποια σημεία ενώ σε κάποια άλλα λύθηκα στα γέλια XD Θα σου λεγα να συνεχίσεις έτσι σαν conclusion, αλλά αυτό θα σήμαινε καταστροφή του κόσμου των video games από την πολύ βλαστήμια οπότε δε στο λέω. Απλά προσπάθησε να παίζεις παιχνίδια που δεν σε αναστατώνουν πολύ, ok? :Ρ (Αυτά τα λίγα που υπάρχουν :P)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το αστείο με τον ΤReapa χτύπησε νεύρο και στους δυο σας ε;;; Θαυμάσια! Θα συνεχίσω να το χρησιμοποιώ!! Χάρηκα που σου άρεσε αλλά όσον αφορά για τα review με το Aliens Colonial Marines να ακολουθεί μην περιμένεις να μειωθεί το βρίσιμο (για λιγάκι ακόμα)

      Delete
  3. Ωχ . Αυτο είναι το καινούριο που βγήκε;;;;; Χαλια ήταν; Κάνε γρήγορα review.

    ( Θα αλλάξω όνομα ρε. Να δω τι θα βρεις μετά !!!)

    ReplyDelete