Monday 23 December 2013

Hearthstone: Heroes of Warcraft

Το hearthstone είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Επικίνδυνο, όπως λέμε ΤΡΟΜΕΡΑ εθιστικό. Όταν ξεκίνησα την beta, τη μια στιγμή ήταν μέρα και την άλλη είχε βραδιάσει, χωρίς να πάρω χαμπάρι πώς, πού, ποιά είμαι και τί κάνω! Ομολογώ πως είχα πολύ καιρό να νιώσω έτσι και ήταν μια ευχάριστη έκπληξη από ένα φαινομενικά «απλό» παιχνίδι.

Για να το πω με ολόκληρο το όνομα του: «Hearthstone: Heroes of Warcraft», όποιος δεν το έχει δει ακόμα, πρόκειται για το καινούριο block buster της Blizzard μεταμφιεσμένο ως «collectible digital card game». Το Hearthstone γεννήθηκε από μια ήδη πετυχημένη συνταγη: το World Of Warcraft. Με αυτόν το τρόπο έχει ήδη κερδίσει όχι μόνο τους τυπικούς οπαδούς των TGC παιχνιδιών, αλλά ακόμα και αυτούς που είναι νέοι στο είδος και απλά έπαιζαν από πριν WoW. Όσοι γνωρίζουν το Magic the Gathering θα δουν αμέσως τις ομοιότητες (και είναι λογικό) με την μικρή διαφορά ότι η Blizzard, έφτιαξε ένα παιχνίδι, που εξελισσεται πολύ πιο γρήγορα και ενώ είναι απλούστερο δεν είναι απλοϊκό.

Πρόκειται λοιπόν για ένα 1vs1 καρτοπάιχνιδο, όπου οι παίχτες χρησιμοποιούν pre-built decks. Οι κάρτες στο Hearthstone εκπροσωπούνται από κλάσεις ήδη γνώριμες από το World of Warcraft έχοντας η κάθε κλάση μοναδικές, ειδικές ιδιότητες που στην συνέχεια συνδυάζοντάς τες με τις κοινές κάρτες δημιουργούνται στρατηγικές και διάφορα plat styles. Οι διαθέσιμες κλάσεις είναι οι παρακάτω:

Το παιχνίδι ξεκινάει δίνοντάς σου ένα βασικό deck και καθώς ξεκινάς σαν καλό noobάκι το πολύ όμορφα σχεδιασμένα tutorial αρχίζεις να κερδίζεις έξτρα κάρτες σιγά σιγά. Στην συνέχεια, παίζοντας είτε μόνος είτε εναντίων άλλων παιχτών, ανεβαίνεις levels και αποκτάς καινούριες κάρτες. Για να γίνουν διαθέσιμες όλες οι κλάσεις θα πρέπει να έχεις κερδίσει και τουλάχιστον μια μάχη με την κάθε κλάση αντίστοιχα.

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι να παίξει κανείς. Πρώτον το “Playmode και δεύτερον το “Arenamode. Το play mode είναι το στάνταρ παιχνίδι που μπορείς να παίξεις εναντίων άλλων παιχτών με τους οποίους σε αντιστοιχεί τυχαία ο σέρβερ ανάλογα με το επίπεδο του καθένα. Στη συνέχεια το arena mode πρόκειται κατά την γνώμη μου για το κύριο feature του παιχνιδιού. Πριν κάποιος ξεκινήσει arena θα πρέπει να έχει ξεκλειδώσει όλες τις κλάσεις. Στην arena το χτίσιμο του deck διαφέρει από το play mode. Εδώ πρέπει να διαλέξεις μία από τρεις κλάσεις που θα εμφανιστούν τυχαία και μία από τρεις κάρτες, τριάντα φορές. Επίσης δεν υπάρχει όριο για το πόσες φορές θα έχεις στο deck σου κάποια κάρτα. Μπορείς να έχεις την ίδια κάρτα δέκα φορές εάν αυτή εμφανιστεί στην σελίδα με τις τυχαίες κάρτες που καλείσαι να επιλέξεις κάθε φορά. Φτιάχνοντας ένα deck λοιπόν από τυχαίες κάρτες, σκοπός σου είναι να νικήσεις δώδεκα φορές maximum τον αντίπαλο σου εκτός εάν χάσεις τρεις φορές. Κάθε φορά που κερδίζεις πολλάπλασιάζεται και το βραβείο που θα πάρεις στο τέλος. Το κόστος της αρένας είναι 150 χρυσά νομίσματα τα οποία μπορείς να κερδίσεις από τα daily quests που είναι διαθέσιμα. Εναλλακτικά μπορείς να ξοδέψεις χρυσό για να αγοράσεις packs που περιέχουν κάρτες. Έχει παρατηρηθεί πάντως ότι οι κάρτες που μπορεί να κερδίσεις από την αρένα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι καλύτερες (epic / legendaries).

To παιχνίδι επίσης σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις craft τις κάρτες που θέλεις καταστρεφοντας κάρτες που ήδη έχεις στο Inventory σου. Κάτι τέτοιο είναι χρονοβόρο ομως. Κι εδώ έρχεται η Blizzard και σου λέει ότι για να έχεις πρόσβαση φίλε μου σε καλύτερες κάρτες, γρηγορότερα μπορείς να αγοράσεις packs με αληθινά χρήματα και φυσικά σε οσους αρέσει το παιχνίδι θα το κάνουν, εφόσον όπως είπα αρχικά πρόκειται για ένα παιχνίδι όπου συλλέγεις κάρτες σε ψηφιακή μορφή. In real life που λέμε, εναλλακτικά θα αγοράζαμε και πάλι αυτές τις κάρτες.

Από άποψη γραφικών, πρόκειται για ένα πολύ όμορφο αισθητικά παιχνίδι. Οι σχεδιαστές έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά απεικονίζοντας πολλά old style γραφικά από τον κόσμο του Warcraft. Τα spells των καρτών έχουν μοναδικά animations και γενικότερα είναι ένα ομορφο καλοστημένο σκηνικό. Θα ήθελα να υπήρχε η δυνατότητα για περισσότερο interaction μεταξύ των αντιπάλων αλλά ίσως είναι κάτι που θα υπάρχει στο μέλλον.


Εν κατακλείδι, το Hearthstone είναι ένα αξιοπρεπέστατο TCG, απλό αλλά όχι απλοϊκό, όμορφο κι εθιστικό σε γελοίο βαθμό. Άκουσα πολλούς να παραπονιούνται ότι είναι δύσκολο να αποκτήσεις κάρτες είτε πληρώνεις, είτε όχι αλλά εμένα προσωπικά αυτό δεν με ενοχλεί καθόλου. Σκοπός αυτών των παιχνιδιών δεν ήταν ποτέ να φτιάξει κάποιος ένα σούπερ ανίκητο deck σε μικρό χρονικό διάστημα. Αντιθέτως όλη η γλύκα έρχεται μετά από ώρες μαχών, στρατηγική, σκέψη, καθώς σιγά σιγά χτίζεις το ιδανικό για σένα deck. Οπότε αν δεν έχεις υπομονή και γερό στομάχι τότε όσο κι αν αγαπάς το World of Warcraft το Hearthstone δεν είναι για σένα. Αντιθέτως αν σου αρέσουν τα καρτοπαίχνιδα στρατηγικής εγγυημένα αυτό το παιχνίδι θα σου χαρίσει ώρες διασκέδασης.

1 comment:

  1. omologo. otan diavasa to review perasa teleios sto ntoukou ta kataramena 150 gold pou thelei i arena. Dedomenou oti tora pou ksekinisa napaizo bgazo kathe mera giro sta 50 tsouzoun arketa!!!

    ReplyDelete