Sunday 29 December 2013

Batman Arkham Asylum


Αφού ο Τζόκερ έκανε λίμπα το Gotham City, ο Batman κατάφερε να τον συλλάβει και να τον οδηγήσει στις φυλακές του Arkham Asylum. Επειδή στον Batman φάνηκε υπερβολικά ύποπτο το πόσο εύκολα παραδόθηκε αποφασίζει να τον συνοδεύσει στη φυλακή. Οι υποψίες του Batman επαληθεύονται και ο Τζόκερ παγιδεύει τον σκοτεινό ιππότη, παίρνει τον έλεγχο της φυλακής και ελευθερώνει όλους τους εχθρούς που ο Batman είχε πιάσει με σκοπό φυσικά να τον σκοτώσουν μια και καλή. Ετσί ο Βatman πρέπει να καταφέρει να παραμείνει ζωντανός και να αποτρέψει τα σχέδια του σατανικού Τζόκερ.


Το Gameplay του παιχνιδιού είναι μια μίξη action adventure τρίτου προσώπου, fighting και stealth. Ο Βatman περιπλανιέται στο νησί Arhkam που είναι οι φυλακές χρησιμοποιώντας τα gadgets του (τα οποία ξεκλειδώνει και αναβαθμίζει με τα xp που παίρνει), κινείται στις σκιές για να εξουδετερώσει τους εχθρούς αθόρυβα και να σώσει αιχμαλώτους που δούλευαν στη φυλακή και σαπίζει στο ξύλο όλους τους κρατουμένους. Πέρα από όλα αυτά μπορεί αν θέλει να λύσει τους γρίφους του Riddler και να μάθει περισσότερα για τους κρατουμένους και την ιστορία του Ασύλου. Στην αρχή του παιχνιδιού είναι αλήθεια πως με δυσκόλεψε να βρω ισορροπία στον χειρισμό μεταξύ όλων αυτών των διαφορετικών τρόπων παιχνιδιού αλλά σιγά σιγά όχι μόνο το συνήθισα αλλά με αυτά που έκανα από ένα σημείο και έπειτα ένιωθα πραγματικά λες και ήμουν ο Σκοτεινός Ιππότης. Αυτό που λάτρεψα κυρίως ήταν η δυνατότητα να μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Ο Batman διαθέτει την ικανότητα να βλέπει τα πάντα σε detective mode όποτε το θελήσει (κάτι σαν ακτίνες Χ), μπορώντας έτσι να δει πόσοι εχθροί είναι στο επόμενο δωμάτειο ή να δει μυστικά που πριν δεν φαίνονταν. Πολύ καλό μεν αλλά αρκετά κουραστικό για τα μάτια από ένα σημείο και έπειτα καθώς σχεδόν σε όλο το παιχνίδι είσαι αναγκασμένος να είσαι σε detective mode για να μην σου ξεφύγει τίποτα.


To σύστημα μάχης αν και απλό όπως δείχνει αφού γίνεται με τρία κουμπιά είναι πολύ έξυπνο. Με 2 κουμπιά χτυπάς τους αντιπάλους, με ένα αποφεύγεις χτυπήματα και με ένα ζαλίζεις τους αντιπάλους. Το βασικό όμως είναι να πατάς στο σωστό χρόνο τα κουμπιά προς την κατεύθυνση που θέλεις. Αν το κάνεις σωστά μπορείς να κάνεις εντυπωσιακά combo πολλών χτυπημάτων.

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι άψογα. Οι χαρακτήρες μοιάζουν σαν αληθινοί με τόσο προσεγμένο animation, τόση λεπτομέρεια στις εκφράσεις των προσώπων και τόσο εντυπωσιακό φωτισμό. Θα έλεγα πως ταιριάζει γάντι αυτό το σκοτεινό περιβάλλον που έχει το Ασυλο στο θέμα του παιχνιδιού. Πραγματικά από τα πιο εντυπωσιακά γραφικά που έχουμε δει με την Unreal Engine. Παρότι έχουν περάσει μερικά χρονάκια από τότε που βγήκε το παιχνίδι ακόμα και τώρα εντυπωσιάζουν με την ποιότητα και την λεπτομέρεια τους.

Oπώς είναι λογικό πέρα από την περιπλάνηση σε χώρους της φυλακής και έξω από αυτή υπάρχουν και τα boss fights τα οποία θέλουν σκέψη, στρατηγική και κυρίως υπομονή για να τα βγάλεις πέρα (ειδικά τον Scarecrow).
Θα αντιμετωπίσετε τους Zsasz, Scarecrow, Bane, Harley's Thugs, Scarecrow, Killer Croc, Poison Ivy, Joker και τον Riddler μέσω των γρίφων του.
Η μουσική του παιχνιδιού κινείται σε πολύ καλά επίπεδα και έχει γίνει άψογη δουλειά με το voice acting και το lip synching όταν οι χαρακτήρες μιλάνε.

To Campaign mode θα σας πάρει περίπου 20 ώρες να το ολοκληρώσετε σε normal δυσκολία. Προσωπικά αφού το τερμάτισα έκατσα και έλυσα και όλους τους γρίφους του Riddler και με ικανοποίησε που υπήρχε αυτή η δυνατότητα αφού έχεις τελειώσει το παιχνίδι να μπορείς να το κάνεις. Ηταν μια άκρως διασκεδαστική εμπειρία αφού ήθελαν πολύ σκέψη και πολύ ψάξιμο.
Πέρα από το Campaign mode υπάρχουν τα challenges και τα downloadable content όπου είναι διάφορες δοκιμασίες παρομοίου ύφους με το τι έκανες στο παιχνίδι π.χ. εξουδετέρωσε όλους τους κακοποιούς αθόρυβα στον καλύτερο δυνατό χρόνο. Το score που κάνεις μπαίνει σε λίστα με όλους τους άλλους παίχτες έχουν κάνει την δοκιμασία. Γενικώς δηλαδή έχεις να παίζεις για 2-3 εβδομάδες στο νερό. Και σίγουρα κάποια στιγμή θα θες να το παίξεις πάλι στο πιο δυσκολο επίπεδο.

Σαν τελικό συμπέρασμα θα συμφωνήσω με όσους μου έλεγαν να παίξω πρώτα αυτό το παιχνίδι και μετά το Arkham City, γιατί οι ιστορίες συνδέονται όντας prequel και επειδή πρόκειται από τα καλύτερα superhero games όλων των εποχών και σίγουρα το καλύτερο παιχνίδι που αφορά ήρωα της DC. Ελπίζω όσες εταιρείες φτιάξουν υπερηρωικά παιχνίδια στο μέλλον να έχουν αυτό το παιχνίδι σαν παράδειγμα. Αρπάξτε το σε όποιο συστημα έχετε χωρίς δεύτερη σκέψη

Γενική Βαθμολογία 8/10






No comments:

Post a Comment