Wednesday 26 September 2012

Persona 3 Portable (PSP) - Review

To παιχνίδι αρχικά είχε κυκλοφορήσει στο PS2 το 2006. To 2009 βγήκε στην Ιαπωνία για το PSP, το 2010 στην Αμερική και το 2011 στην Ευρώπη. 
Εξομοιώνει την ζωή ενός μαθητή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κάνεις φίλους και να μιλάς για διάφορα θέματα μαζί τους, έχοντας την επιλογή να διαλέξεις τι θα τους πεις όπως κάθε καλό rpg που σέβεται τον εαυτό του. Ξαφνικά ανακαλύπτεις ότι κάθε βράδυ στις 12 ο χρόνος παγώνει και εμφανίζεται η Dark Hour στην οποία το σχολείο γίνεται πύργος γεμάτος σκιές και διάφορα παιδιά του σχολείου εξαφανίζονται. Ξαφνικά εσείς και κάποια άλλα άτομα ανακαλύπτετε ότι μπορείτε να καλείτε personas (θεούς/δαίμονες/μυθολογικά τέρατα) για να πολεμήσετε τις σκιές και να βρείτε την αλήθεια πίσω από όλα αυτά τα παράξενα. Οσο προχωρά το παιχνίδι ανακαλύπτεις περισσότερα συνταρακτικά νέα για σένα και για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Τι το νέο έχει σε σχέση με την παλιά έκδοση?
Σε αντίθεση με την έκδοση για PS2 στο PSP μπορείς να επιλέξεις να παίξεις το παιχνίδι με αγόρι ή κορίτσι κάτι που αλλάζει άρδην τα πρόσωπα με τα οποία αλληλεπιδράς. Η κίνηση στον χώρο δεν είναι 3D όταν είσαι στο σχολείο και στα μαγαζιά όπως στο PS2 αλλά στο στυλ του Phantasy Star Portable όπου και εκεί μόνο οι μάχες  είναι 3D. Aλλά δεν πιστεύω να σας πειράξει γιατί είναι πολύ ομόρφο αυτό το manga στυλ. Οι βασικότερες αλλαγές είναι πως πλέον μπορείς να κάνεις block στη μάχη και να ελέγξεις όλο το party κάτι που φυσικά βελτιώνει κατά πολύ το gameplay.


Aπό ήχο πως πάμε?
Οι φωνές των χαρακτήρων είναι απίστευτα ταιριαστές και τα ηχητικά εφέ φοβερά. Η μουσική προσωπικά μου άρεσε ήταν λίγο FFX-2 φάση, new age jazz/funk. Στις μάχες ειδικά οι κραυγές των ηρώων είναι το κάτι άλλο!

Φτάσαμε στο ζουμί της υπόθεσης, πες να μας για το gameplay!
Oι βετεράνοι των jrpg θα νιώσουν σαν το σπίτι τους. To παιχνίδι είναι απίστευτα εθιστικό. Συνδυάζει την μανία συλλόγης personas αλά pokemon, την μανία του fusion αλά digimon και το ανεπανάληπτο σύστημα μάχης των final fantasy 6,7,8,9,10 με μερικά πολύ έξυπνα πρόσθετα όπως το "All out attack". Επίσης υπάρχουν τα s.links που είναι οι φιλίες/σχέσεις με το αντίθετο φύλο που κάνατε που θυμίzουν αρκετά sims. Μάλιστα όταν κάποιο s.link το φτάσετε στο maximum μπορείτε να φτιάχνετε κάποια special personas. Ολοί οι χαρακτήρες του party έχουν φοβερές προσωπικότητες και άψογη ανάλυση χαρακτήρων. Tέλος η εξομοιώση της μαθητικής ζωής εντυπωσιάζει μιας και δίνετε ακόμα και διαγωνίσματα. Γενικώς αν αρχίσεις να παίzεις το παιχνίδι δεν ξεκολλάς με τίποτα και παρατάς όλα τα άλλα που παίzεις. Gotta Fusion Them All!

Kαι πόσο χρόνο gameplay έχει?
Μου πήρε 100 ωρες να το τερματήσω στο lv 82 και το γεγονός ότι μετά μπορείς να παίξεις new game plus κρατώντας lv,s.links,gear και persona list είναι ένας λόγος να παίξετε ξανά το παιχνίδι στο καπάκι μιας και υπάρχουν πολλά κρυφά bosses και κρυφές αποστολές. Ασέ που μόνο αν τα βρεις όλα τα personas και πας όλα τα s.links στο full μπορείς να κάνεις το κρυφό persona. Tέλος αποκλειστικά στην έκδοση του psp μπορείς να παίξεις και σαν κορίτσι, με το σενάριο να είναι πολύ διαφορετικό από του αγοριού. Ακόμα καλύτερο είναι το γεγονός πως τα καλούδια του new game plus μεταφέρονται και στο παιχνίδι του κοριτσιού οπότε χαλαρά μπορεί να παίξετε πολλές φορές σερί φορές το παιχνίδι.

Να το αγοράσω τελικά?
Ακόμα δεν το πήρες? 'Ενα από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών, must για τους λάτρεις των final fantasy, pokemon και των anime γενικότερα. Δεν νοείται να σου αρέσουν τα jrpg και να μην έχεις παίξει αυτή τη παιχνιδάρα. Γενική βαθμολογία 9/10




1 comment:

  1. Συμφωνώ και επαυξάνω!!! Εξαιρετικό παιχνίδι! Και όσοι δεν έχετε psp μην στεναχωριέστε. Το Persona 3 στο ps2 είναι τόσο φτηνό πλέον που είναι έγκλημα να μην το αγοράσετε!

    ReplyDelete